Jak efektivně ochladit kancelář | VímVíc.cz

Jak efektivně ochladit kancelář

08. 09. 2020

Když je venku horko, v kanceláři bývá ještě hůře. Lidé se tam špatně soustředí, jejich pracovní výkon je slabší. Obecně tedy platí, že mít příjemnou teplotu v kanceláři je tak v zájmu zaměstnanců i zaměstnavatele. Jak toho dosáhnout? Existuje hned několik účinných způsobů, jak kancelář ochladit tak, aby se tam zaměstnanci cítili dobře. Pojďme se podívat na základní osvědčené způsoby.

Ochlazení kanceláře - žaluzie, rolety

Venkovní stínící technika

Nejúčinnější a zároveň nejpříjemnější způsob ochlazení kanceláře je nepustit do kanceláře horko. To znamená udržet za okny nejen světlo, ale i teplo. Jako venkovní stínící technika se nejčastěji používají:

  • Venkovní rolety
  • Rolety se jednoduše ovládají a jsou velmi kompaktní. Nepustí dovnitř teplo, ale ani světlo, což je skvělé v ložnici, ale v kancelářích to není úplně vhodné. Proto se obvykle nechávají povytažené.

  • Venkovní žaluzie
  • Ještě lepší než rolety jsou pro kanceláře žaluzie. Tady se dá lehce regulovat, kolik světla do místnosti vpustí. Zároveň udržují teplo za okny stejně jako rolety.

  • Markýzy
  • Markýzy jsou vhodné na balkóny, terasy i jinde, takže záleží, jak vaše kancelář vypadá. Jsou spíše doplňkem, který zastíní právě zmíněné lodžie, balkóny a terasy a mohou se použít v kombinaci s roletami či žaluziemi.

Ochlazení kanceláře - klimatizace

Vnitřní stínící technika

Vnitřní žaluzie, rolety, závěsy apod. mohou být elegantní, ale bohužel dovnitř kanceláře propouštějí teplo. Výborně stíní, ale často se používají v kombinaci s ventilátory nebo klimatizací. Na druhou stranu mohou skvěle dotvářet atmosféru v kancelářích, vyrábějí se totiž v nejrůznějších desénových variantách.

Tip: Kvalitní zatemňovací závěsy nabízí například JIMI Textil, kde bývá k dispozici také JIMI Textil sleva na vybrané produkty a nákup tak může být daleko výhodnější.

Účinné ochlazení

Klimatizace nebo ventilátor zajistí ve vaší kanceláři lepší teplotu a dostatečnou cirkulaci vzduchu a zaměstnanci se tak budou cítit lépe. Představte si velké kanceláře typu openspace, kde pracuje větší množství lidí. Teplota vzduchu se zvyšuje díky zapnutým počítačům a kancelářské technice a vzduch je brzo vydýchaný. Kvalitní klimatizace a vzduchotechnika je nezbytností pro cirkulaci vzduchu po celý rok.

Správné nastavení teploty, tedy teplotní komfort, je proto klíčové, jestliže chcete, aby vaši zaměstnanci pracovali i v létě na plný výkon.

Rychlým řešením je větrák

Nejlevnějším a také nejrychlejším pomocníkem je moderní ventilátor. Ať již stolní, stojanový nebo sloupový. Pořídíte ho za několik stovek korun, přitom výsledný efekt bude k nezaplacení. Jen své zaměstnance instruujte o tom, že by větrák neměl mířit přímo na ně. Hrozilo by jim nastydnutí či jiné zdravotní problémy.

Mobilní klimatizace nevyžaduje stavební úpravy

V případě větší kanceláře, nebo ve chvíli, kdy chcete co nejefektivnější řešení bez stavebních úprav, sáhněte po mobilní klimatizaci. Můžete ji přemisťovat podle potřeby, nevyžaduje žádné stavební úpravy a její ceny jsou stejně příjemné, jako ochlazení, které poskytuje.

Neúčinnější je klasická klimatizace

Největší teplotní komfort poskytuje klasická stacionární klimatizace. Je sice nejdražší, na druhou stranu ji můžete používat celoročně, na výše zmíněnou výměnu vzduchu v místnosti nebo v zimě na vytápění. Má řadu skvělých funkcí a díky soustavě mnoha filtrů působí jako čistička vzduchu. I v tomto případě ale platí, že by neměl studený vzduch proudit přímo na zaměstnance a že by rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou neměl být vyšší než 6 °C.

Nezapomeňte, že klimatizaci by měl instalovat odborník, který by měl také provádět její pravidelnou údržbu.

Při výběru vhodného ventilátoru nebo klimatizace je nutné vzít v úvahu velikost místnosti a vybrat model s dostatečným výkonem.

Tip: Ochlaďte si kancelář výrobky Philips, které na oficiálním e-shopu najdete za výhodné ceny. Nezapomeňte na objednávku uplatnit Philips slevový kupón a ušetřit tak své peníze.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: